Liikuntajärjestöille 36,7 miljoonaa euroa – painopisteenä lapset ja nuoret

07.02.2014 16:43

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 06.02.2014

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt kuluvan vuoden valtionavustukset liikuntajärjestöille. Toimintaa tuetaan veikkausvoittovaroista yhteensä 36,71 miljoonalla eurolla. Avustusta sai 120 järjestöä.

Uusia avustettavia järjestöjä ovat Suomen Frisbeegolfliitto sekä lasten ja nuorten liikuntatoimintaa järjestävä WAU ry.

- Rahat jaettiin nyt uusin kriteerein. Tärkeimpänä avustusperusteena on lapsille ja nuorille järjestetyn toiminnan laajuus. Järjestöt, jotka poistavat harrastamisen esteitä ja tarjoavat nuorille harrastusmahdollisuuksia, tulevat saamaan enemmän rahaa myös tulevina vuosina. Muutokset on kohtuullista tehdä asteittain useamman vuoden aikana, mutta on tärkeää tukea niitä lajeja, joita nuoret nykyään haluavat harrastaa, ministeri Arhinmäki toteaa. 

- Liikuntajärjestöt ovat kansalaisjärjestöjä ja niiden jäsenistö päättää järjestön toiminnasta. Ministeriö voi ohjata järjestöjen toimintaa suosituksin ja painotuksin. Ministeriön myöntämä tuki halutaan kohdentaa erityisesti lasten ja nuorten liikuntaan ja urheiluun ruohonjuuritasolle. Siksi olemme uudistaneet avustusperusteita mm. siltä osin, etteivät suuret palkat ole valtioavun piirissä, vaan järjestöjen pitää kattaa ne muilla kuin veikkausvoittovaroilla. 

- Urheilun aluejärjestöjen toiminta ja valtionavut arvioidaan vuoden aikana perusteellisesti. Ensi vuonna myös heidän avustuksiinsa on tulossa merkittäviä muutoksia. 

Lajiliitoista suurimman avustuksen eli 2 miljoonaa euroa sai selvästi suurimpana lasten ja nuorten liikuttajana jalkapallon kattojärjestö Suomen Palloliitto. Suomen Voimisteluliitto Svoli sai 1 760 000 euroa, Suomen Jääkiekkoliitto 1 375 000 euroa, Suomen Hiihtoliitto 1 070 000 euroa ja Suomen Urheiluliitto miljoona euroa. Liikuntajärjestö Valo ry sai 3 360 000 euroa, mikä oli suurin liikuntajärjestölle myönnetty avustus. Valo ry:n avustukseen tehtiin suurin yksittäinen leikkaus osana liikunnan rahoituksen rakennemuutosta. 

Lisätietoja:

Erityisavustaja Jussi Saramo (OKM), puh. 041 503 4000

 

LINKKI